Find vej: Forside » Artikler » Nye EU-regler om parabener i kosmetik ikke skarpe nok

Nye EU-regler om parabener i kosmetik ikke skarpe nok

Miljøminister Kirsten Brosbøl går mod EU og stemmer nej til fortsat brug af to parabener i solcreme til børn.
Nye EU kosmetikregler vil begrænse brugen af to parabener i al kosmetik. Men de nye regler tillader fortsat brug af små mængder af de to parabener i solcremer til børn. Da solcreme ofte bliver brugt i store mængder til børn, har Danmark hidtil haft et forbud mod disse parabener i netop solcremer til børn under tre år. Miljøminister Kirsten Brosbøl er derfor ikke tilfreds, og Danmark stemte i denne uge nej til de nye regler.

- Jeg vil gerne have maksimal sikkerhed, også når vi bruger større mængder solcreme til at beskytte vores børn mod solen. Som miljøminister og småbørnsforælder er det vigtigt for mig, at danskerne kan føle sig trygge og bruge rigeligt med solcreme til vores børn. Derfor er jeg ikke tilfreds med EU's forslag, som fortsat tillader små mængder af de to parabener, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

På grund af mistanken om, at stofferne er hormonforstyrrende, har Danmark siden 2011 haft et midlertidigt nationalt forbud mod fire parabener i alle plejeprodukter til børn under tre år. To af disse parabener blev allerede forbudt i EU i efteråret i alle plejeprodukter. Da de øvrige EU-lande i denne uge stemte ja til de nye regler, bliver de sidste to parabener nu begrænset til en lavere koncentration end før. Men da Danmark har et forbud i dag, betyder det, at vi går fra forbud til tilladelse.

Gravide beskyttes bedre

De nye EU regler betyder, at koncentrationen for de to parabener i kosmetik nedsættes fra 0,40 procent til ,14 procent i al kosmetik og plejemidler. Derfor bliver blandt andet gravide bedre beskyttet. Samtidig rummer reglerne et forbud mod brug af de to parabener i vådservietter og andre plejeprodukter beregnet til bleområdet hos børn under tre år.
Men selv om, der er mange gode takter i de nye regler, er de samlet set ikke gode nok, mener Kirsten Brosbøl:

- Vi har fra dansk side kæmpet i mange år for at få reglerne for parabener i kosmetik strammet op. Og jeg er rigtig glad for de mange gode takter, der er i det nye forslag, som bl.a. betyder bedre beskyttelse af gravide. Men for mig har det været afgørende, at børn under tre år vil kunne blive udsat for de to parabener gennem solcreme. Det er jeg ikke tilfreds med. Jeg vil derfor fortsat arbejde for, at produkter bliver endnu mere sikre at bruge, og jeg opfordrer branchen til fortsat at udelade parabenerne i solcreme til børn, siger Kirsten Brosbøl.

Med de nye regler kan Danmark ikke forhindre brugen af de to parabener i solcreme til børn under tre år. Men det vil stadig være muligt for danskerne at undgå parabenerne ved at gå efter svanemærkede produkter eller tjekke indholdsdeklarationen.

Fakta:

De ni forskellige parabener:
. Propyl- og butylparaben: Nye regler blev vedtaget den 26. februar 2014. Disse parabener er vurderet sikre af EU's videnskabelige komite for forbrugersikkerhed (VKF) i alle produkter i koncentrationer på op til 0,14 procent, undtagen cremer, lotions og vådservietter (produkter, der ikke skylles af) til brug i bleområdet hos børn under tre år. Miljøstyrelsen finder dog, at disse to parabener heller ikke er sikre i solcremer til børn under tre år. Disse to må ikke være i svanemærkede produkter.

. Methyl- og ethylparaben: Er vurderet sikre af VKF i koncentrationer op til 0,4 procent. Er tilladt i alle typer kosmetiske produkter undtagen svanemærkede.

. Isopropyl- og isobutylparaben: Er i oktober 2013 blevet forbudt i alle kosmetiske produkter på grund af manglende data for sikkerhed

. Pentyl-, phenyl- og benzylparaben: Er i oktober 2013 blevet forbudt i alle kosmetiske produkter på grund af manglende data for sikkerhed

Lagt på rowells.dk den 01-03-2014 af CLUBmaster