Find vej: Forside » Artikler » Klogere på silikone: 5.000 følger ’brystkursus’ på Facebook

Klogere på silikone: 5.000 følger ’brystkursus’ på Facebook

På facebooksiden Brystakademiet svarer erfarne plastikkirurger på alverdens spørgsmål om brystforstørrende operationer – for at øge vores viden om de stadig mere populære indgreb. Her kan du se, hvilke spørgsmål de 5.000 følgere hyppigst stiller. Risikerer man ikke til at ødelægge implantaterne, hvis man giver førstehjælp med hjertemassage og hjertestarter til en kvinde, der har fået lavet større bryster Sådan lyder et af de mere kuriøse spørgsmål i den store stak, som kirurgerne på facebooksiden Brystakademiet har modtaget. Langt de fleste af henvendelserne kommer fra kvinder, som seriøst overvejer en brystforstørrende operation, og siden foråret 2013 har tusindvis af kvinder fået svar på deres mange spørgsmål.

– At få en brystoperation er en stor beslutning, som kræver, at man får en grundig og professionel rådgivning om alt fra implantattyper, operationen, efterforløbet til mulige bivirkninger og komplikationer, før man træffer sit valg, siger Bo Jønsson, der er overlæge i plastikkirurgi ved privathospitalet Aleris-Hamlet. Derfor tog Aleris-Hamlet Hospitaler sidste år initiativet til Brystakademiet, og modtagelsen på Facebook har været over al forventning. Brystakademiet har over 5.000 likes, og stadig flere besøger siden, hvor man også kan downloade en tjekliste, så man husker at stille alle de relevante spørgsmål til sin kirurg. Herunder kan du se en top fem over de mest stillede spørgsmål – samt Bo Jønssons svar.

1. Hvorfor folder mine implantater, og kan jeg gøre noget for at undgå det De rynker, fordi det er et blødt materiale. Jo større og blødere implantater, jo større er risikoen for folder. Det er derfor, vi lægger dem under brystmuskulaturen. På den måde kamuflerer muskulaturen folderne. Særligt for de meget slanke kvinder med kun lidt naturligt brystvæv kan implantaternes folder være tydelige. Men hvis man tager på i vægt, skjuler fedtet protesen.

2. Skal jeg vælge silikone- eller saltvandsimplantater Det er et temperamentsspørgsmål. Silikone er det mest anvendte, da det føles mest naturligt, men nogle er nervøse ved at putte silikoneimplantater i kroppen. Man skal dog være opmærksom på, at saltvandsimplantater også har en silikoneskal. Saltvandsimplantaterne har den ulempe, at de mister lidt volumen med tiden og folder mest. Kommer der små revner i saltvandsimplantaterne, lækker de saltvandet med det samme, hvilket ikke sker på samme måde med et silikoneimplantat. Man kan ofte gå med små revner i et silikoneimplantat uden, at det kan ses eller føles. Begge typer fås i mange modeller og fastheder, så du kan få det udseende, du vil.

3. Hvornår kan jeg være aktiv igen Sport og træning, hvor blodtrykket stiger, skal du holde dig fra i seks uger efter operationen. Med hensyn til arbejde kommer det an på, hvad du laver. Stillesiddende arbejde kan udføres efter to uger, mens et job som sygeplejerske eller pædagog kræver fire-fem ugers ro. Du kan i teorien have sex med det samme, men det skal i så fald foregå meget stille og roligt.

4. Hvor længe holder mine implantater Det kommer an på kvaliteten. Den mest hyppige årsag til at skifte implantater er den såkaldte kapseldannelse. Kapslen er en hinde, som kroppen selv laver omkring implantatet. Hinden vokser med tiden og bliver hård, hvilket kan give ubehag. Efter 12 år har vi kun skiftet fem procent af de bedste implantater, men halvdelen af de billige.

5. Heler mine bryster normalt I de første dage vil der være smerter, og brysterne føles stenhårde. Mange mærker også en brændende fornemmelse i arret. Dette fortager sig efter et par uger. Det er helt almindeligt, at følelsen i brystet er helt væk i de første tre måneder. Herefter kommer den langsomt igen, og efter seks måneder er det meste tilbage. Enkelte oplever dog en permanent nedsat følesans. I op til et år efter operationen kan du dog mærke nogle øjeblikkelige jag i musklerne omkring brystet, når nerverne vokser ud igen.

Svaret på spørgsmålet i indledningen er for øvrigt, at ja, der er en risiko for, at implantaterne beskadiges. Det bør dog på ingen måde afholde nogen fra at yde livreddende førstehjælp! Læs mere på Brystakademiet.dk eller facebook.com/Brystakademiet.

Fakta: Aleris-Hamlet Hospitaler er – med mere end 40 specialer og afdelinger i Esbjerg, Herning, København, Aalborg og Aarhus – Danmarks største og bredest dækkende privathospital. Hospitalet er også markedsleder inden for kosmetiske operationer og behandlinger. www.aleris-hamlet.dk

Lagt på rowells.dk den 19-08-2014 af CLUBmaster