Find vej: Forside » Artikler » Kenter fik sit naturlige syn tilbage

Kenter fik sit naturlige syn tilbage

Fire forskellige briller – plus kontaktlinser. Irriterede, løbende og rødrandede øjne. Et sløret blik på scenen og besvær med at læse manuskriptet. I ti år prægede et dårligt syn Tommy Kenters liv, indtil han for nylig gennemgik en ny type øjenoperation. For godt ti år siden blev den nu 63-årige skuespiller Tommy Kenter ramt af alderssyn, og behovet for læsebriller var endda ikke det eneste øjenproblem. – Ikke alene fik jeg behov for læsebriller, men var også langsynet med en styrke på 4. Og så fik mine kontaktlinser øjnene til konstant at løbe i vand, fortæller Kenter, der pludselig øjnede en løsning på sine synsproblemer.

– Tilfældigt kom jeg forbi en klinik, som reklamerede med korrektion af lang- og nærsynethed, så jeg gik derind. De fortalte, at en ny type operation kunne afhjælpe min langsynethed og overflødiggøre briller og kontaktlinser – ved at udskifte øjenlinserne. Desuden fandt øjenlægen frem til, at jeg havde kronisk øjenkatar samt grå stær i et tidligt stadie, som i lighed med alderssynet og langsynetheden kunne afhjælpes ved at indoperere en såkaldt multifokallinse. Altså kunne man løse fire problemer på én gang, forklarer skuespilleren, som for nylig lod sig operere af en af Nordens mest erfarne øjenkirurger, Jannik Boberg-Ans fra EuroEyes.

Fire par briller – plus linser

Ud over kontaktlinser måtte Kenter benytte ikke færre end fire forskellige par briller. – Til brug med linserne havde jeg både læsebriller og langsynsbriller. Desuden havde jeg et par kostbare briller med glidende overgang og et par solbriller med styrke, som jeg mistede i lighed med andre dyre briller, fortæller skuespilleren, der især havde problemer med sine brillefri roller. – I lange perioder måtte jeg holde pause med linserne grundet irriterede øjne. Da karaktererne ofte ikke må bruge briller, gik jeg på scenen nærmest på nåde og fromme. Det hele var sløret, og jeg kunne ikke tyde manuskriptet.

Efter en vellykket operation har Kenter netop været til efterkontrol, som fastslår, at det naturlige syn er genvundet på begge øjne. Han er således ikke i tvivl: Linseudskiftning kan anbefales til andre læsebrillebrugere. – Jeg har fået nulstillet handicappet og ser atter som en ung mand. Selve operationen tog 15-20 minutter og var helt smertefri takket være bedøvelsen, men dog lidt grænseoverskridende. Det er virkelig en tillidssag at lægge sit syn i hænderne på en læge, man kun har mødt et par gange, siger skuespilleren, som nu glæder sig over også at kunne læse i saunaen. – Jeg er dybt benovet og taknemmelig. Det er imponerende, at det kan gøres så sikkert, når fejlmargin er så lille. Samtidig er det fantastisk ikke at bøvle rundt med forskellige briller og linser, og at jeg nu altid kan se kollegerne klart på scenen. Operationen har forbedret min livskvalitet, fastslår den folkekære skuespiller.

Fakta: EuroEyes korrigerer synsfejl med linseudskiftning samt nyeste laserteknologi på klinikker i København, Aarhus, Aalborg, Esbjerg og Herning – samt 20 steder i Tyskland og Kina. Klinikkerne behandler hvert år et femcifret antal patienter for alle grader af nærsynethed, langsynethed, bygningsfejl og grå stær. Desuden opereres stadig flere for at undgå brug af læsebriller. EuroEyes er grundlagt i 1993 af øjenlæge Jørn S. Jørgensen, som fortsat er hovedaktionær. www.euroeyes.dk

Lagt på rowells.dk den 04-06-2014 af CLUBmaster