Find vej: Forside » Artikler » Herning er Danmarks nye modemekka

Herning er Danmarks nye modemekka

Herning er for alvor ved at markere sig på det danske modelandkort. TEKO og en tradition for tekstilindustri betyder mange modebevidste indbyggere, der udgør en solid basis for specialforretninger som fx vintage-retro-design-butikken Magpie Lane, der nu flytter til større lokaler.

Når man skuer ned gennem Hernings gågade, kan man fx se en avantgarde-klædt, ung, kvindelig designstuderende, en mand i lyserødt og orange og en ældre dame med Buddy Holly-briller. Herning er blevet en cool provinsby lidt anderledes, alternativ og yderst modebevidst. En fortid med tekstilindustri, Bestseller liggende tæt på, kunstmuseet Heart og ikke mindst TEKO, Skandinaviens største designskole, præger tydeligvis byen, hvor det ikke kun er de unge, som er modebevidste.
Da jeg åbnede i 2011, sagde mange, at det ikke kunne lade sig gøre at drive sådan en forretning i Herning men det har været en succes fra starten. Her er modeinteresserede i alle aldersgrupper. Jeg har kunder fra 12 til 80 år, blandt andre en del ældre kvinder, som har arbejdet i tekstilbranchen og sætter pris på design og god kvalitet, fortæller Sita Busk, der ejer Magpie Lane.

På forkant med vintage
En anden kundegruppe er studerende fra TEKO, som går efter vintage for at finde inspiration og for at være på forkant modemæssigt:
Lige nu er den skotskternede stil tartan fx den største trend i London og koster som ny trend en formue. Men du kan også finde den (noget billigere) i en vintage-butik, forklarer Sita Busk.
I Magpie Lane, der er inspireret af Paul Smiths butikker med et miks af vintage, retro og nye varer, finder man nøje udvalgt vintage-tøj fra udlandet. Sita Busk opsporer selv tøjet på markeder og i små butikker i især Paris, men også Tyskland, og har derudover nogle veninder, der finder tøj til hende i Milano og New York.
Det er næsten umuligt at finde vintagetøj i genbrugsbutikker i Danmark, så derfor tager jeg til udlandet. Og så køber jeg også lidt fra nogle få, ældre damer i Herning, som stadig har enkelte fine, gamle kjoler hængende, fortæller Sita Busk.

Mere designer-vintage og nyt, ungt design
Og glem alt om en ildelugtende, overfyldt og hengemt atmosfære: Alt tøj i Magpie Lane er renset og rent, før det sættes til salg, og nu flytter butikken til større lokaler i Skolegade 5. Her får den boligkunst-forretningen luxo living som nabo og efter den er der tøjdesigner Rikke Vangaards egen butik.

De større lokaler giver mulighed for at tage nogle designer-vintage-mærker ind blandt andet Yves Saint Laurant og Valentino. Det er lidt dyrere ting og mere sårbare med megen silke, chiffon etc., og de kræver mere plads. Derudover bliver det som før bare mere tøj og mere plads imellem tøjet. Jeg har haft en ung designers tøj præsenteret, og mine kunder har virkelig støttet hende, så nu hvor jeg har plads til det, vil jeg også gerne have flere unge designere, siger Sita Busk og tilføjer, at der også er blevet plads til lidt mere herretøj i den nye butik.

Magpie Lanes nye butik åbnes d. 21. september kl. 12.00 med modeshow og fest med humoristiske indslag

Lagt på rowells.dk den 13-09-2013 af CLUBmaster